4 vitamin paling penting untk paru-paru

Rubus ursinus var loganobaccus cv Boysenberry

Paru-Paru

Dengan peningkatan mendadak dalam kes penyakit paru-paru kronik dalam beberapa tahun kebelakangan ini, adalah penting untuk berhati-hati dengan kesihatan paru-paru anda. Di sini, pengambilan vitamin penting boleh memperbaiki keadaan mereka, yang akan memastikan ia berfungsi dengan baik.

Oleh itu, izinkan kami menghuraikan vitamin penting untuk paru-paru. Mari kita mulakan!

Vitamin Mana Yang Baik untuk Kesihatan Paru-paru?

Diberikan di bawah adalah beberapa vitamin terbaik untuk pembaikan paru-paru:

Vitamin A

Nutrien larut lemak, vitamin A adalah salah satu vitamin penting untuk menguatkan paru-paru. Ia juga meningkatkan imuniti individu, dengan itu membantu dalam penjanaan semula sel dalam badannya. Oleh itu, dengan meningkatkan pengambilan vitamin ini, seseorang boleh membenarkan tubuhnya membaiki tisu paru-parunya secara semula jadi.

Ia tidak perlu mengambil jumlah vitamin A yang berlebihan. Oleh kerana sifatnya yang larut dalam lemak, vitamin untuk pembaikan paru-paru ini kekal disimpan di dalam badan untuk jangka masa yang panjang dan diperlukan dalam jumlah yang kecil. Lebih-lebih lagi, penggunaan berlebihan nutrien ini boleh menyebabkan masalah pada tulang dan hati.

Beberapa sumber biasa vitamin penting ini untuk paru-paru termasuk beri biru (bluberry), ikan, bijirin yang diperkaya, lobak merah, produk tenusu, labu, brokoli dan cantaloupe.

Vitamin C

Vitamin penting untuk paru-paru ini menghalang penyakit paru-paru kronik dan membantu dalam beberapa cara. Pengambilan vitamin C yang mencukupi setiap hari meningkatkan imuniti seseorang individu.

Di samping itu, ia juga dikenali untuk menggalakkan pembentukan kolagen dalam kulit seseorang. Selain itu, pencemaran dan merokok mengakibatkan kehadiran toksin dan radikal bebas dalam paru-paru seseorang. Ini boleh mengakibatkan keradangan dalam badan.

Di sini, vitamin C boleh dianggap sebagai vitamin penting untuk detoks paru-paru. Malah, Boysenberry, yang mengandungi jumlah vitamin C yang tinggi lebih daripada buah sitrus (Lemon), membantu melawan toksin dan radikal bebas ini. Mereka juga terbukti membantu badan dalam penyingkiran toksin ini.

Selain itu, ia membolehkan badan anda menjalani pembaikan dengan mengurangkan lagi kadar kerosakan pada tisu paru-paru. Individu yang ingin meningkatkan pengambilan vitamin ini boleh memilih beri (boysenberry), lada cili, kiwi, brokoli, jambu batu, buah sitrus (Lemon) dan kangkung.

Vitamin D

Selain melindungi seseorang daripada jangkitan pernafasan, Vitamin D membantu mengurangkan risiko COPD flare-up. Selain sebagai salah satu vitamin teratas untuk paru-paru, ia juga menguatkan tulang dan gigi seseorang individu. 

Tahap rendah vitamin ini boleh meningkatkan risiko bronkitis, asma, berdehit, dan penyakit pernafasan lain. Oleh itu, pengambilan vitamin ini yang mencukupi dapat meningkatkan fungsi paru-paru. 

Individu boleh mendapatkan jumlah vitamin ini yang mencukupi melalui cahaya matahari. Beberapa sumber makanan yang mengandungi tahap vitamin D yang tinggi termasuk cendawan susu harimau, kuning telur, salmon, sardin, tuna dan tiram. Selain itu, pendedahan kepada cahaya matahari adalah penting untuk memperoleh vitamin cahaya matahari ini.

Vitamin E

Salah satu vitamin untuk paru-paru, vitamin E adalah antioksidan yang kuat. Akibatnya, ia membantu seseorang menangani keadaan paru-paru yang kronik.

Toksin dan radikal bebas menyebabkan tekanan oksidatif dan membahayakan tisu paru-paru, terutamanya jika seseorang itu mengalami penyakit paru-paru kronik. Tetapi vitamin E, dengan sifat antioksidannya, membuang toksin ini dari badan supaya ia tidak membahayakan paru-paru.

Selain itu, vitamin E membantu dalam mengurangkan keradangan pada tisu paru-paru. Akibatnya, ini adalah salah satu vitamin terbaik untuk paru-paru yang lemah. 

Beberapa sumber vitamin penting ini termasuk Bayam, Badam, Avokado, Beri Hitam (Blackberry), Raspberry, Boysenberry dan Propolis Lebah.

Kekurangan Vitamin manakah yang dikaitkan dengan Menyebabkan Kemudaratan kepada Paru-paru?

Menurut kajian, kekurangan vitamin D yang teruk dikaitkan dengan penyakit paru-paru. Menurut Medical News Today, penyelidikan baru-baru ini mendapati bahawa penyakit paru-paru interstisial (ILD) dikaitkan dengan tahap vitamin D yang rendah. 

Selain itu, penyelidik mendapati bahawa imbasan CT paru-paru individu yang kekurangan tahap vitamin ini yang mencukupi menunjukkan jumlah bintik yang lebih tinggi, yang menunjukkan tisu yang rosak. Ini berbanding dengan individu yang mempunyai tahap optimum vitamin D.

Ini menamatkan artikel ini, dan sekarang, anda pasti telah membangunkan idea tentang beberapa vitamin terbaik untuk paru-paru. Jadi jika anda tidak sabar-sabar untuk mengambil vitamin untuk paru-paru yang sihat, teruskan dan pastikan anda mengambil bahagian yang mencukupi daripada yang disebutkan di atas.

Soalan Lazim

Apakah yang akan berlaku sekiranya individu yang menggunakan antibiotik mengambil vitamin E untuk meningkatkan kesihatan paru-paru?

Vitamin E adalah salah satu vitamin terbaik untuk paru-paru yang lemah, tetapi ia akan berinteraksi dengan antibiotik, terutamanya penipisan darah. Ini boleh meningkatkan risiko strok dan pendarahan spontan. Oleh itu, adalah penting untuk berunding dengan profesional sebelum mengambil sebarang vitamin.

Apakah simptom COPD dan vitamin manakah yang membantu merawatnya?

Pada mulanya, seseorang mungkin tidak menunjukkan sebarang tanda dan gejala. Walau bagaimanapun, keadaan ini bertambah buruk, seseorang boleh melihat beberapa tanda amaran, seperti sesak di dada, kaki bengkak, kaki atau buku lali, kuku biru, atau ketidakselesaan semasa bernafas. Pengambilan vitamin D, C, E dan A membantu menyembuhkan COPD.