PROPOLIS LEBAH

gam lebah/lilin lebah

Pengenalan Propolis Lebah

Propolis, produk lebah; daun, putik, cangkerang, dsb. pelbagai tumbuhan adalah sejenis damar, sedikit larut air likat, melekit, berbau campuran yang dikumpulkan daripada bahagian tumbuhan. Propolis adalah bahan kalis air dan antimikrob yang dihasilkan oleh tumbuhan, dan sebatian resin yang melindungi mereka daripada serangan sejuk dan mikroorganisma berubah selepas dikumpulkan oleh lebah madu. Ia adalah ekstrak penebat haba. Propolis bukanlah produk yang dikumpulkan oleh lebah untuk memberi makan kepada lebah lain. Lebah madu menggunakan propolis untuk mempertahankan sarang mereka daripada sebarang bahaya fizikal dan kimia.

Rajah 1. Lebah pekerja melapisi lubang sarang dengan propolis

Propolis dikumpul dengan bantuan mandibles spesies lebah madu, yang juga dipanggil Apis mellifera L., dicampur dengan lilin dan air liur, diubah menjadi pelet dan diangkut ke sarang. Di sini, lebah madu digunakan untuk pelbagai tujuan seperti melindungi koloni daripada penyakit, menutup dinding sarang dan mata sarang, menyediakan persekitaran hidup yang bersih, menyalut sarang untuk mengelakkan makhluk mati di dalam sarang dan mengurangkan lubang masuk sarang. . Untuk membaiki rekahan dan keretakan pada sarang, propolis dihasilkan di dalam sarang untuk mengelakkan jangkitan kuman, kulat dan virus. Dalam pengertian ini, propolis adalah elemen yang sangat diperlukan dalam sistem pertahanan fizikal dan kimia baldi (Keskin 2019).

Menyedari ciri-ciri propolis ini, manusia telah menggunakan propolis untuk rawatan sejak zaman dahulu lagi. Kerana mikroorganisma yang menyebabkan penyakit pada lebah adalah sama dengan mikroorganisma yang menyebabkan penyakit pada manusia. Ia mungkin dianggap berkesan ke atas bakteria seperti Streptococcus, Staphylococcus, Corynebacterium, Bacillus, Listeria, Actinomyces, Mycobacterium, yang menyebabkan jangkitan, yang amat berkesan terhadap bakteria gram positif. Selain itu, sifat fizikal dan kimia Propolis berbeza-beza bergantung kepada kawasan geografi ia diperolehi dan ia menunjukkan sifat antioksidan, antimikrob, anti-radang dan antitumoral yang tinggi disebabkan oleh minyak pati dan polifenol yang terkandung di dalamnya. Kualiti ini terdiri daripada 40-50% resin, 20-30% lilin, 5-10% minyak pati, 1-5% debunga, pelbagai sebatian fenolik dan asid organik yang terkandung dalam propolis mentah. Propolis telah digunakan sebagai ubat semula jadi untuk mumifikasi, meningkatkan mekanisme pertahanan tubuh terhadap jangkitan dan merawatnya dengan menutup luka sejak zaman purba kerana ia dikenali untuk mencegah karies (Ahn et al 2007; Li et al 2008; Aliyazıcıoglu et al 2013) .

Sejarah Propolis Lebah

Pengalaman pertama ternakan manusia bermula dengan menjinakkan tebuan menggunakan kayu balak, pasu kayu, pasu dan bakul rotan yang dianyam. Beberapa penggalian arkeologi di Mesir kuno menunjukkan bahawa madu disimpan dalam bekas kayu yang ringkas. Sementara orang Mesir propolis, produk lebah, memumikan orang mati mereka, doktor Yunani dan Rom menggunakannya sebagai antiseptik dan penyembuhan luka. Dalam seni Mesir purba, gambaran lebah yang menghasilkan propolis ditemui pada pasu (Langenheim 2003).

Sekali lagi dalam tempoh ini, propolis digunakan dalam pelbagai resipi buatan sendiri. Dianggarkan bahawa orang Mesir mempelajari ciri mumia propolis daripada lebah dan menggunakannya dalam proses mumifikasi (Nicolas 1947). Sehinggakan lebah madu menjadi "mumia" dengan propolis (Derevici et al 1965) untuk mencegah penyebaran penyakit selepas membunuh lebah asing yang menduduki sarang.

Pengalaman pertama ternakan manusia bermula dengan menjinakkan tebuan menggunakan kayu balak, pasu kayu, pasu dan bakul rotan yang dianyam. Beberapa penggalian arkeologi di Mesir kuno menunjukkan bahawa madu disimpan dalam bekas kayu yang ringkas. Sementara orang Mesir propolis, produk lebah, memumikan orang mati mereka, doktor Yunani dan Rom menggunakannya sebagai antiseptik dan penyembuhan luka. Dalam seni Mesir purba, gambaran lebah yang menghasilkan propolis ditemui pada pasu (Langenheim 2003).

Rajah.2. Papirus menunjukkan aktiviti penternakan lebah di Mesir Purba

Apabila kita sampai ke 3100 SM, dilihat bahawa kepentingan pembiakan lebah di Mesir Purba telah meningkat secara beransur-ansur dan bahkan mencapai dimensi ketuhanan. Lebah madu mula diproses menjadi hieroglif dalam tempoh berkenaan. Malah lebah dikaitkan dengan tuhan, dan firaun diberi gelaran 'Raja Lebah'. Adalah dipercayai bahawa orang-orang pada masa itu, dewa menggunakan lebah untuk pengeluaran madu, ubat-ubatan dan salap (Hungton 1998).

Walaupun Inca mengesyorkan propolis sebagai ubat antipiretik, propolis memasuki farmakopeia London pada abad ke-17 sebagai ubat rasmi (Murray et al 2005). Penggunaan propolis dalam produk kosmetik dan kesihatan, digabungkan dengan produk semula jadi tulen atau lain-lain, berterusan sehingga hari ini. Penyelidik lebih berminat dengan komposisi kimia dan sifat biologi propolis dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Rajah.3. Bapa perubatan Hippocrates

Di samping itu, pada zaman dahulu, orang Yahudi menggunakan propolis untuk campuran mereka sendiri. Perkataan "Tzori", yang bermaksud propolis dalam bahasa Ibrani dan ciri-ciri item ini, disebut dalam The Bible, Jeremiah 8. Di samping itu, propolis disebut sebagai balsem Gilead, Afarsemon, kataf, nataf (Ben-Yehoshua 2012).

Rajah 4. AVICENNE (Abu Ali al-Hussein ibn-Abdullah Ibn-Sina)

Orang Yunani kuno menggunakan propolis sebagai bahan utama minyak wangi yang dikenali sebagai "Polyanthus". Adalah diketahui bahawa Hippocrates, yang dikenali sebagai bapa perubatan moden, dan propolis dalam resipi Ibn Sina pada abad ke-11 (Dealey 2005, laman web Beeo 2020). Lebih daripada 15 pengarang Yunani dan Rom memberikan maklumat mengenai penyediaan dan penggunaan propolis, yang dipanggil produk semulajadi ketiga lebah (selain madu dan lilin lebah). 

Dalam karyanya Aristo Historia Animalium, beliau menyebut propolis seperti berikut: “Apabila sarang lebah dihantar kepada lebah madu dengan bersih dan kosong, lebah membina sel lilin, mengekstrak getah semua jenis bunga dan nektar pokok willow dan elm. Ini adalah untuk melindungi daripada serangan makhluk lain. Jika pintu masuk baldi dengan bahan yang sama sangat lebar, mereka menyempitkannya. Bahan ini (propolis) berwarna hitam gelap dan merupakan sejenis sanga lilin atau hasil sampingan; ia mempunyai bau yang tajam dan merupakan penawar untuk luka. ” (Aristotle, Historia Animalium).

Rajah.4. Aristotle, pemimpin sains semula jadi

Rajah.5. Gaius Plinius Secundus Maior dan gergasinya "Naturalis Historia"

Gaius Plinius Secundus Maior menyebut propolis dalam Naturalis Historia gergasinya: "Propolis dihasilkan daripada pokok anggur atau gula-gula getah poplar dan mempunyai konsistensi yang lebih sengit, dan jus bunga ditambah kepadanya.

Walau bagaimanapun, ia masih tidak boleh dipanggil lilin licin, sebaliknya ia adalah asas sarang lebah; Dengan cara ini, semua pintu masuk dihentikan, jika tidak, ia boleh menerima penerimaan sejuk atau kesan berbahaya yang lain; ia juga mempunyai bau yang kuat, sehinggakan ramai orang menggunakannya sebagai ganti galbanum” (Taylor 1855). Beliau menyatakan bahawa propolis berkesan melawan ekzema, sakit otot dan reumatik.

Penternakan lebah mempunyai tempat yang penting dalam masyarakat Arab dari dahulu hingga sekarang. Dalam Islam, kepentingan khusus diberikan kepada lebah. Dalam Al-Quran terdapat surah panjang (sorat) dengan nama lebah yang mengatakan tentang madu sebagai penawar bagi manusia:

Dan Tuhanmu mengilhamkan kepada lebah, "Ambillah untukmu di antara gunung-ganang, rumah-rumah, dan di antara pohon-pohon kayu dan (dalam) apa yang mereka bina.

Kemudian makanlah dari segala buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah ditetapkan [bagimu]. Dari perut mereka keluar minuman, warna yang berbeza-beza, yang di dalamnya terdapat penyembuhan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda bagi kaum yang berfikir
(Kuropatnicki et al 2013).

Pada Zaman Pertengahan. Dalam karya terkenalnya "The History of Plants" (1597), John Gerard merujuk kepada penggunaan "resin atau bahan lembap dari tunas pokok poplar hitam" untuk menyembuhkan luka. Salap yang diperbuat daripada tunas poplar adalah baik untuk semua keradangan dan luka mulut ”(Gerard 1597).

Pada awal abad ke-19, propolis dikaji dan diterangkan oleh ahli farmasi dan kimia Perancis Nicolas Louis Vauquelin. Beliau menggunakan kaedah pengekstrakan alkohol untuk mendapatkan propolis (Vauquelin 1803). Pada tahun 1814 atau 1815, seorang ahli kimia Perancis, Michel Eugène Chevreul, dan pada tahun 1864, Piccard mengenal pasti beberapa flavon penting daripada bahan ini (Piccard 1873).

Rajah.4. Aristotle, pemimpin sains semula jadi

Hasilnya

Menurut kajian semasa, propolis terdiri daripada 30% lilin, 50% resin dan balm herba, 10% minyak pati dan aromatik, 5% debunga dan bahan lain, dan lebih daripada 300 komponen telah dikenal pasti dalam Propolis. Kandungan protein, karbohidrat, lipid, vitamin-mineral propolis adalah sangat rendah. Oleh itu, sukar untuk difikirkan sebagai suplemen pemakanan.

Sifat biologi propolis yang berfaedah kebanyakannya dikaitkan dengan bahan fenolik seperti flavonoid dan derivatif asid hidroksisinamik. Flavonoid adalah kumpulan sebatian terpenting yang terdapat dalam propolis. Flavonoid terdapat dalam sel fotosintesis. Kerana ia wujud sebagai metabolit tumbuhan sekunder, ia tidak boleh disintesis oleh manusia dan oleh itu penting untuk pemakanan manusia (Silici 2005).

Hari ini, dengan penentuan sifat kimia propolis secara terperinci, kepentingan propolis telah muncul sekali lagi. Pada masa lalu, orang ramai telah menentukan faedah propolis secara eksperimen, dan kemudian penggunaannya mungkin telah diturunkan secara budaya dari generasi ke generasi. Walau bagaimanapun, kajian yang lebih komprehensif dilakukan mengenai subjek ini hari ini.

Hasil penyelidikan menunjukkan bahawa propolis boleh digunakan untuk terapi sokongan dalam beberapa jangkitan, tumor dan penyakit alahan.

Rujukan :
 • Ahn, M. R., Kumazawa, S., Usui, Y., Nakamura, J., Matsuka, M., Zhu, F., Nakayama, T. (2007).
 • Antioxidant activity and constituents of propolis collected in various areas of China, Food Chemistry 101: 1383-1392.
 • Aliyazıcıoglu, R., Sahin, H., Erturk, O., Ulusoy, E., Kolayli, S. (2013). Properties of phenolic composition and biological activity of propolis from Turkey. International Journal of Food Properties 16: 277-287.
 • Aristotle, The Works of Aristotle Translated into English Under the Editorship of J. A. Smith and W. D. Ross, Volume IV By D’Arcy Wentworth Thompson, sig. Ee7r, Oxford, UK, 1910.

Penambahbaikan Keadaan Asma

 •  Kajian kumpulan propolis terbukti membantu pesakit meningkatkan ujian kawalan asma (ACT).
 •  Skor ACT meningkat dengan ketara dalam kumpulan propolis (51%), tetapi dalam kumpulan plasebo, perbezaannya tidak ketara.
 •  Propolis lebah didapati untuk mengurangkan keupayaan paru-paru pesakit asma dan mengurangkan gejala.
Sumber Percubaan Klinikal :

Majid, M., Bahareh, A., Shadi, G., Aboutaleb, A. and Mohammad Reza, K., 2021. Effect of Propolis on moderate persistent asthma: A phase two randomized, double blind, controlled clinical trial. Avicenna J Phytomed, 11(1), pp.22-31.

Membaiki Kerosakan Paru-paru akibat merokok

 • Pendedahan jangka panjang kepada asap rokok menyebabkan pembesaran alveolar, yang membawa kepada pengurangan kecekapan dalam pertukaran gas.
 • Kajian membuktikan suplemen propolis menggalakkan pembaikan kerosakan paru-paru dalam emfisema yang disebabkan oleh pendedahan asap rokok.
 • Propolis didapati memulihkan sel alveolar yang rosak, serta untuk pertukaran gas.
Sumber Percubaan Klinikal :

Barroso, M., Cattani-Cavalieri, I., de Brito-Gitirana, L., Fautrel, A., Lagente, V., Schmidt, M., Porto, L., Romana-Souza, B., Valença, S. and Lanzetti, M., 2017. Propolis reversed cigarette smokeinduced emphysema through macrophage alternative activation independent of Nrf2. Bioorganic & Medicinal Chemistry, 25(20), pp.5557-5568.

Heraprotektif Daripada Ubat Anti-tuberkulosis

 • Anti-tuberculosis drug (ATD) is widely used by medical doctors to reduce tuberculosis.
 • Walau bagaimanapun, kesan sampingan ATD didapati seperti kerosakan hati (meningkatkan bacaan AST dan ALT).
 • Propolis mengurangkan AST dan ALT bacaan oleh 39.6% dan 22.6% masing-masing.
 • Kajian membuktikan propolis mempunyai kesan hepaprotektif, terutamanya untuk pesakit tuberkulosis
Sumber Percubaan Klinikal :

Mahani, Gregorius, A., Endah, W., Ahmad, S., Hardinsyah and Nunung, N., 2021. Study of Hepatoprotective Activity of Stingless Bee Propolis Against Toxicity of Drugs. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research, 14(12), pp.86-92