BOYSENBERRY

Rubus ursinus var loganobaccus cv Boysenberry

Pengenalan Boysenberry

Boysenberry, buah semak yang sangat besar, dianggap sebagai pelbagai jenis blackberry (Rubus ursinus). Boysenberry ialah baka kacukan beri berikut, contoh: Beri hitam Eropah, raspberi Eropah, dewberi Amerika dan loganberi Amerika. Buah hitam kemerah-merahan gelap mempunyai rasa manis dan tajam dan sangat dihargai untuk pengetinan dan pengawetan dan untuk digunakan dalam pai dan tukang kasut. Pada masa kini, New Zealand adalah pengeluar dan pemasar antarabangsa terbesar di dunia bagi buah berair ini.

Sejarah Boysenberry

Boysenberry (Rubus ursinus var loganobaccus cv Boysenberry) ialah buah beri hibrid Rubus dan dipercayai timbul daripada persilangan antara Loganberry, Raspberi dan Blackberry pada tahun 1920-an di California. Walau bagaimanapun, kisah berikut - satu keazaman dan beberapa nasib baik - secara umum diterima sebagai kisah sebenar penemuannya.

Ia bermula dalam Kemelesetan di Amerika Syarikat pada tahun 1920-an dan 1930-an – masa kesusahan bagi ramai orang. Pendatang Sweden Rudolf Boysen bekerja di ladangnya di Lembah Napa di California dan suka bereksperimen dengan jenis bunga baharu dan tumbuhan beri silang.

Dia telah menanam beberapa benih yang dihasilkan daripada persilangan bunga raspberi, loganberi dan beri hitam. Kilang itu akhirnya menghasilkan buah beri yang besar dan berair, tetapi lama kelamaan dia mengabaikannya dan menjual ladangnya, berpindah ke yang lain di Anaheim.

Syukurlah dia telah menyampaikan beberapa tumbuhan hibrid ini kepada tukang kebun lain yang menghubungi Jabatan Pertanian AS mengenai buah beri baru yang indah ini. Di sana, pakar buah beri Encik George Darrow sangat kagum sehingga dia pergi untuk mencuba dan menemui lebih banyak lagi.

Dia menghubungi seorang penanam buah kecil dan pengasuh Walter Knott di ladang berinya di Buena Park, California, dan bersama-sama mereka akhirnya menjejaki Encik Boysen. Dia membawa mereka ke bekas ladangnya untuk mencari beberapa tumbuhan, tetapi yang mereka temui hanyalah beberapa tumbuhan yang layu dan tidak bermaya, tanpa buah beri.

Tanpa berputus asa, Encik Knott menyuruh tumbuhan itu dibersihkan, dibaja dan disiram, serta menanam sebuah taman eksperimen yang mengandungi kira-kira 25 jenis beri semak dari pelbagai bahagian dunia. Apabila musim bunga tiba dan tanaman Encik Boysen tidak mengatasi mana-mana tumbuhan lain, Encik Knott telah meminta mereka digali dan dimusnahkan, dan tiada pokok pemotongan telah diselamatkan.

Anda kemudian boleh bayangkan perasaannya apabila enam minggu kemudian beri pada pokok induk keluar dari bunga, dengan tumbuhan Boysen menghasilkan buah beri terbesar. Knott segera kembali ke ladang lama dan memperoleh semua tumbuhan lama yang dia boleh untuk program pembiakan.

Memandangkan buah beri baru itu tidak mempunyai nama Knott, setelah berunding dengan Biro Industri Tanaman Kerajaan AS di Beltsville, memutuskan bahawa buah beri baru itu harus dinamakan Boysenberry. Maka lahirlah Boysenberry…

 

Kemajuan sepanjang tahun

Menjelang tahun 1935 kilang telah disediakan untuk dijual secara komersial dan pada tahun 1937 boysenberry telah dipromosikan di Amerika Syarikat sebagai jenis blackberry baru yang menjanjikan sesuai untuk kegunaan komersial.

Pada masa itu ia diperkenalkan ke New Zealand, dan dalam tempoh sepuluh tahun ia telah bertapak dengan baik di rantau Nelson serta kawasan lain di negara ini.

Dalam beberapa dekad akan datang penanaman semakin meningkat kerana potensi beri untuk diproses dan dikembangkan menjadi buah yang berdaya maju telah diiktiraf.

Walaupun mengambil sedikit masa untuk boysenberry diperkenalkan kepada pengguna di luar Amerika Syarikat dan New Zealand, sebaik sahaja mereka 'menemui' buah yang menarik ini, mereka tetap menjadi pelanggan setia. Sejak penubuhannya Boysenberries New Zealand telah mempunyai hubungan yang lama dengan pelanggan di seluruh Eropah, dan boysenberry telah diperkenalkan ke UK pada 1990-an.

Pada masa kini, New Zealand adalah pengeluar dan pemasar antarabangsa terbesar di dunia bagi buah berair ini.

Fakta Pemakanan Boysenberry

Memandangkan boysenberry adalah kacukan pelbagai buah beri, fakta pemakanan di dalamnya mesti banyak. Vitamin C di dalam boysenberry ialah 21.0mg setiap 100g (kira-kira 35% daripada nilai harian) dan setiap 100g (kira-kira 35% daripada nilai harian) dan kandungan anthocyanin pada buah beri ialah 2610mg setiap 100g; manakala dibandingkan dengan beri yang terkenal di dunia - blueberry, kandungan Vitamin C untuk boysenberry ialah 9.72mg (kira-kira 19% daripada nilai harian) dan kandungan antosianin blueberry ialah 380-487mg, di mana boysenberry mempunyai paras antosianin 4 kali lebih tinggi daripada blueberry.