MAQUI BERRY

Aristotelia chilensis

Pengenalan Maqui Berry

Aristotelia chilensis, dikenali sebagai maqui atau wineberry Chile, ialah spesies pokok dalam keluarga Elaeocarpaceae yang berasal dari Amerika Selatan di hutan hujan sederhana Valdivian di Chile dan kawasan bersebelahan di selatan Argentina. Bilangan terhad pokok ini ditanam di taman untuk buah-buahan kecil mereka, yang dikenali sebagai beri maqui. Kebanyakan buah-buahan yang dipasarkan secara komersial berasal dari alam liar.

Sejarah Maqui Berry

Secara tradisinya, beri maqui telah digunakan oleh orang asli Chile Mapuche India untuk menggalakkan kekuatan, daya tahan dan kesihatan keseluruhan. Puak India Mapuche adalah satu-satunya suku di Amerika yang tidak ditakluki oleh penjajah yang menyerang. Legenda mengatakan bahawa pahlawan Mapuche mengambil minuman yang ditapai daripada beri maqui tiga kali sehari, yang mungkin telah menyumbang kepada kekuatan dan kualiti ketahanan mereka yang menakjubkan.

Terdapat lebih daripada satu sebab mengapa buah beri ini menjadi salah satu makanan dan ubat adat Mapuches selama berabad-abad. Mereka mendakwa boleh menyembuhkan pelbagai jenis penyakit termasuk demam, ulser, buasir, cirit-birit, keradangan, parut, sakit buah pinggang, sakit tekak dan migrain.

Tuntutan ini tidak pernah dibuktikan secara saintifik - sehingga kini. Minat yang tinggi terhadap makanan super sejak sedekad lalu menyebabkan saintis melihat dengan lebih dekat makanan tradisional yang dipandang tinggi oleh suku asli. Hasil buah maqui berry Mapuche sangat mengagumkan.  

Sebatian kuat melawan penyakit (anthocyanin) dan bio-aktif semula jadi lain yang terdapat dalam beri - sedang dikaji untuk keupayaannya untuk menyokong pertahanan semula jadi tubuh terhadap penyakit. Bukti sedang disusun untuk menunjukkan bahawa bio-aktif yang kuat ini boleh menyokong fungsi kardiovaskular, paru-paru, imun dan muskuloskeletal. Sama ada antioksidan ini berfungsi dengan cara yang sama dalam kajian klinikal manusia masih belum ditentukan, tetapi keputusan yang hebat dalam kajian makmal menunjukkan banyak janji untuk makanan super ini.

Buah dengan Kuasa Antioksida yang Hebat

  • Maqui (Aristotelia chilensis) ialah sejenis beri ungu bertenaga asli Chile.
  • Penyokong mendakwa bahawa maqui berry menawarkan banyak manfaat kesihatan, sebahagiannya disebabkan oleh bahan dalam beri (seperti anthocyanin, flavonoid, dan asid ellagic) yang mempunyai kesan antioksidan dan anti-radang.
  • Kandungan antioksidan maqui berry, diukur dengan nilai ORAC (oxygen radical absorbance capacity), ialah 37,174 untuk 100 g buah segar. Sebagai perbandingan, beri biru segar kurang pada 27,412 untuk 100 g.

Buah-buahan Penting untuk Perokok

Rajah A

Rajah B

Kajian terdahulu merekrut perokok dan menyediakan ekstrak maqui berry dengan dua kali hidangan sehari setiap minggu. Selepas itu, semua subjek dikehendaki menghembus nafas dengan peralatan selama 10 minit, air liur dikumpul untuk tujuan penyelidikan. Rajah A menunjukkan pengurangan radikal bebas dalam paru-paru sebanyak 57.3%; sementara Rajah B menunjukkan sel imun telah meningkat sebanyak 30.8%.

Sumber Percubaan Klinikal :

Backonja, M., Wallace, M., Blonsky, E., Cutler, B., Malan, P., Rauck, R. dan Tobias, J., 2008. NGX-4010, patch capsaicin berkepekatan tinggi, untuk rawatan neuralgia postherpetic: kajian rawak, dua buta. The Lancet Neurology, 7(12), ms.1106-1112