CENDAWAN SUSU HARIMAU

Lignosus rhinocerus

Pengenalan Cendawan Susu Harimau

Lignosus rhinocerus, biasanya dikenali sebagai cendawan susu harimau, tergolong dalam keluarga Polyporaceae dalam bahagian Basidiomycota. Kulat ini diedarkan secara geografi hanya di hutan hujan tropika di wilayah China Selatan, Thailand, Malaysia, Indonesia, Filipina dan Papua New Guinea.

Di Malaysia, "Tiger Milk Mushroom" lebih dikenali sebagai “Cendawan Susu Rimau”. Ia telah digunakan dalam perubatan tradisional.

Sejarah Cendawan Susu Harimau

It all started in 2002 when Dr Mahathir Bin Mohamed, the former Prime Minister of Malaysia, announced during his keynote address at the International Biotechnology Convention in Kuala Lumpur that he had finally found a cure for the chronic cough that had plagued him for many years: the Tiger Milk Mushroom.

Selalunya tidak didengari, kata-kata ini mempunyai kesan kepada seorang penonton. Dr Tan Chon Seng, seorang penyelidik di MARDI (Institut Penyelidikan & Kemajuan Pertanian Malaysia), dengan jelas teringat bahawa semasa mudanya, ibunya akan mengisar cendawan kering (yang diturunkan daripada datuknya) menjadi serbuk dan mencampurkannya dengan air untuk dia dan keluarganya. adik-beradik untuk minum setiap kali mereka batuk, selsema atau demam. Dan ia berkesan!

Cendawan Susu Harimau berasal dari hutan tropika di Asia Tenggara, termasuk Malaysia, Thailand, Indonesia, Filipina, Papua New Guinea, China Selatan dan sebahagian Australia. Seperti namanya dan menurut cerita rakyat orang asli, kulat yang agak tidak dikenali ini dikatakan tumbuh di tempat susu harimau jatuh ke tanah apabila ibu memberi makan kepada anaknya. Ia telah digunakan dalam perubatan tradisional sebagai tonik kesihatan oleh Orang Asli dan penduduk asli untuk merawat lebih daripada 15 penyakit perubatan, termasuk batuk, asma, bronkitis, sakit sendi, demam, kanser payudara, kanser perut, keracunan makanan, penyembuhan luka, senak dan gastrik. Tambahan pula, hampir setiap keluarga Cina pada tahun 1950-an dan 60-an menyimpan Cendawan Susu Harimau di rumah mereka sebagai ubat yang berguna untuk batuk, selsema dan asma. Orang Melayu juga menggunakannya untuk merawat pelbagai penyakit termasuk kanser payudara, hati dan paru-paru.

Cendawan Susu Harimau, yang dipanggil kulat bawah tanah, mula-mula didedahkan pada tahun 1664 apabila ejen kerajaan dari Eropah diberikan produk mitos ini apabila dia belayar ke rantau Asia Tenggara. Diterbitkan pada 22 Jun 1664, The Diary of John Evelyn merekodkan nama produk ini sebagai Lac tygridis, yang bermaksud susu harimau, dan melaporkan bahawa kulat ini digunakan oleh orang tempatan untuk merawat penyakit yang doktor Eropah tidak dapat mencari ubatnya.

Selepas itu, Sir Henry Nicholas Ridley, bapa industri getah Tanah Melayu, telah mencatat rekod pada tahun 1890 dengan mengatakan bahawa Cendawan Susu Harimau merupakan cendawan perubatan penting yang digunakan oleh masyarakat tempatan. Dia juga cuba menanamnya tetapi gagal. Pada tahun yang sama, Cooke adalah orang pertama yang mendokumentasikan kulat ini secara saintifik dan, berdasarkan spesimen yang ditemui di Pulau Pinang, menamakannya. Fomes rhinocerotis. Hari ini, nama saintifiknya lebih dikenali sebagai Lignosus rhinocerotis/L. rhinocerus.

 

Fakta Yang Sedikit Diketahui Mengenai Cendawan Susu Harimau

Tidak seperti kebanyakan, jika bukan semua spesies cendawan lain, yang kebanyakannya tumbuh dalam kumpulan atau kelompok padat, Lignosus rhinocerus tumbuh secara berasingan: anda hanya akan menemui satu tangkai pada satu masa. Dan bukan itu sahaja, perkara yang menjadikannya berharga dan jarang berlaku ialah anda tidak akan atau tidak dapat mencari tangkai lain dalam radius 5km. Dan, walaupun anda kebetulan menemuinya, kemungkinan besar ia mungkin telah berkembang ke peringkat yang mana ia telah tumbuh dari tanah dan menghasilkan batang dan penutup. Malangnya, sifat perubatan L. rhinocerus hanya terdapat dalam ubi bawah tanah atau sclerotium. Jadi, pada masa badan berbuah telah muncul, kebanyakan sebatian aktif dalam sklerotium akan habis.

Hasil daripada tabiat pertumbuhannya yang unik, ditambah pula dengan penebangan hutan, mencari Cendawan Susu Harimau adalah seperti mencari jarum dalam timbunan jerami. Selain itu, dengan penggunaan berleluasa antibiotik dan ubat-ubatan lain yang disebabkan oleh kemajuan dalam sains perubatan sepanjang 50 tahun yang lalu, kulat mitos ini perlahan-lahan pudar dari ingatan orang ramai. Dr Tan Chon Seng menyedari bahawa jika tiada apa yang dilakukan untuk menangani isu ini, Cendawan Susu Harimau akan menjadi topik untuk buku sejarah atau artifak di muzium. Dia mahu menyuntik kehidupan baru ke dalam cendawan ubat yang jarang ditemui ini.

Disokong oleh Sains

Dengan pasukan saintis terlatih yang diketuai oleh Dr Tan, syarikat itu tidak hanya berhenti di peringkat penanaman; mereka mahu sains sokongan bercakap untuk dirinya sendiri. Banyak kajian telah dilakukan setakat ini untuk mengesahkan keberkesanan dan profil keselamatan Cendawan Susu Harimau yang ditanam mereka (serbuk kering LiGNO TM02 Freeze). Kesan Anti-Radang: Asma, batuk kronik, COPD dan bronkitis, dsb., adalah keadaan di mana saluran udara paru-paru meradang dan menyempit. LiGNO TM02 mengandungi agen bioaktif yang mempunyai kesan anti-radang yang boleh membantu membuka sekatan saluran udara dengan mengurangkan atau bahkan menghilangkan keradangan.1

Kesan Imunomodulasi: LiGNO TM02 mampu merangsang barisan pertahanan kedua sistem imun kita ke tahap yang diingini untuk melawan agen atau bahan asing. Akibatnya, tubuh kita mendapat manfaat daripada imuniti yang lebih kuat untuk mempertahankan diri daripada gangguan pernafasan yang disebabkan oleh bakteria dan virus.2

Kesan antiproliferatif: LiGNO TM02 boleh menghalang pertumbuhan sel kanser payudara dan paru-paru tertentu (tanpa menjejaskan sel sihat yang lain). Terdapat potensi besar untuk produk itu digunakan untuk memperbaiki rawatan kanser payudara dan paru-paru, walaupun lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk membuktikan fungsi tertentu ini.3

Kesan Antioksidan: iGNO TM02 mampu menentang beberapa radikal bebas, dengan itu menghalang tekanan oksidatif, yang mungkin memudaratkan saluran pernafasan dan fungsi paru-paru.

Isu keselamatan

According to OECD guidelines, various stringent toxicity studies have been done and they have not established any adverse change in body weight, liver, kidney, heart, spleen and lung function, and fertility. In addition, screening by The Toxicology Laboratory of the National Poison Center, Malaysia, has also concluded that no corticosteroid was found in the product.

Rujukan:

1. S.S. Lee, et al., “Anti-Inflammatory Effect of the Sclerotium of Lignosus rhinocerotis (Cooke) Ryvarden, the Tiger Milk Mushroom,” BMC Complementary and Alternative Medicine 14, 359 (2014).

2. K.H. Wong, et al., “Stimulation of Human Innate Immune Cells by Mushroom Sclerotial Polysaccharides,” International Journal of Medicinal Mushrooms 11, 215–223 (2009); K.H. Wong, et al., “Immuno-Modulatory Activities of Mushroom Sclerotial Polysaccharides,” Food Hydrocolloids 25, 150–158 (2010); C. Guo, et al., “Hot Water Extract of the Sclerotium of Polyporus rhinocerus Cooke Enhances the Immune Functions of Murine Macrophages,” International Journal of Medicinal Mushrooms 13(3), 237–244 (2011).

3. M.L. Lee, et al., “The Antiproliferative Activity of Sclerotia of Lignosus rhinocerus (Tiger Milk Mushroom),” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine: http://dx.doi.org/10.1155/2012/697603 (2012).

4. Y.H. Yap, et al., “Nutrient Composition, Antioxidant Properties and Anti-Proliferative Activity of Lignosus rhinocerus Cooke Sclerotium,” Journal of the Science of Food and Agriculture 93(12), 2945–2952 (2013).

5. S.S. Lee, et al., “Evaluation of the Sub-Acute Toxicity of the Sclerotium of Lignosus rhinocerus (Cooke), The Tiger Milk Mushroom,” Journal of Ethnopharmacology 138, 192–200 (2011): S.S. Lee, et al., “Preclinical Toxicological Evaluations of the Sclerotium of Lignosus rhinocerus (Cooke), The Tiger Milk Mushroom,” Journal of Ethnopharmacology 147, 157–163 (2013).

Penyelidikan daripada Universiti Tempatan (Malaysia)

 •  Menurut kajian yang dibuat oleh Universiti UCSI dan Pusat Kesihatan Perubatan, Cendawan Susu Harimau didapati membantu menguatkan sistem pernafasan manusia.
 • Setakat ini terdapat banyak kajian haiwan yang dibuat oleh penyelidik lain, namun di Malaysia, hanya terdapat kajian klinikal pertama manusia untuk mengetahui kesan Cendawan Susu Harimau..
 •  Penyelidikan ini membantu orang ramai memahami keberkesanan penambahbaikan fungsi paru-paru dan menyelesaikan kebimbangan orang ramai mengenai ketoksikan atau kesan sampingan cendawan.

Peningkatan Kesihatan Paru-paru

 •  The Nisbah FEV1 kepada FVC telah meningkat dengan ketara daripada 67.40 kepada 85.73, yang bersamaan dengan 27.2% peningkatan sepanjang 3 bulan ini.
 •  Cendawan Susu Harimau kesihatan pernafasan pengguna bertambah baik, termasuk menghembus dan menyedut keupayaan.

Kesan Anti-Radang

 • Selain itu, keputusan menunjukkan bahawa keadaan keradangan sistem pernafasan peserta telah bertambah baik dengan ketara selepas pengambilan makanan tambahan.
 • Pengurangan kandungan IL-1ß dalam serum ialah 54.9%.
 • Cendawan Susu Harimau ialah agen anti-radang yang hebat, ia juga membantu untuk mengurangkan gejala asma.

Tingkatkan Sistem Imun

 • Selain itu, Cendawan Susu Harimau didapati dapat meningkatkan sistem imun manusia.
 • Tahap IgA meningkat daripada 4.83 ng/mL hingga 10.26 ng/mL (212%), yang mencerminkan ketara peningkatan dalam imuniti pernafasan dengan tambahan Cendawan Susu Harimau.
 • Ini boleh membantu pengguna untuk mencegah penyakit sistem pernafasan atas seperti demam.
Sumber Percubaan Klinikal :

Tan, E., Leo, T. and Tan, C., 2021. Effect of tiger milk mushroom (Lignosus rhinocerus) supplementation on respiratory health, immunity and antioxidant status: an open-label prospective study. Scientific Reports, 11(1)